HomeClubHISTÒRIA

Fundat l'any 1934, és el club més antic de la ciutat i un dels més llorejats de la natació catalana.
https://www.cnigualada.cat/wp-content/uploads/2017/10/inner_illustration_01.png

1932-1951
ELS PRIMERS ANYS

L’any 1932 l’associació esportiva igualadina “Palestra” va convidar als campions del Club Atlètic Barceloneta, Ramon Artigas i Josep Cairol, per a que vinguessin a fer una exhibició de natació als tolls de “Can Cansalada”, situats al darrera de l’ermita de La Sala, entre els termes d’Igualada i Jorba. Fruit d’aquesta demostració esportiva fou el nomenament d’una comissió mixta pro-piscina. Al cap de 2 anys, concretament el dia 28 de juny del 1934 va tenir lloc a Igualada la inauguració oficial de la coneguda coma piscina del Molí Nou. El dia 23 d’Agost durant un festival de natació celebrat en aquesta els esportistes locals que van competir en les proves de natació lliure ho van fer sota el nom de Club Natació Igualada. Aquell dia, naixia el club, no de manera oficial, però sí oficiosa.

L’any 1936, el Club es troba totalment consolidat. Compta amb un estatge propi una nodrida activitat social. És el moment idoni per iniciar una etapa de diversificació, i és llavors quan neixen les seccions de ping-pong, escacs, basquetbol, excursionisme i atletisme. Comencen també a destacar diversos nedadors locals com és el cas de Josep Prats i Riba que es proclama campió del 1500 metres lliures en el Torneig Català de Natació, i guanya també les Travessies del Ports de Barcelona i Tarragona; en la mateixa competició destaca igualment pels resultats obtinguts, en Jaume Castelltort i Godó. Amb el temps, en Josep Prats i Jaume Castelltort van formar part de l’elit de la natació espanyola.

El 25 de desembre del 1939 se celebra la primera edició de la Copa Nadal en piscina descoberta, una prova que encara continua celebrant-se a dia d’avui. Durant la dècada dels 40 el nom de Club Natació Igualada se situa entre els primers llocs dels rànquings de Catalunya i d’Espanya. És en aquesta època que neix una altre competició local, la “Copa de Pàsqua”. Les seccions de les altres disciplines esportives també han anat escalant llocs dins de les seves especialitats. Als anys 50 Els membres de la secció d’atletisme organitzen la primera edició de la Volta Pedestre a Igualada, que anys enrera havia estat organitzada pel F.C: Igualadí. El 24 de juliol del 1950, coincidint amb la diada del club, es va organitzar un acte d’homenatge al Pare Millán, introductor del bàsquet a Igualada, i a l’octubre es van organitzar novament els campionat d’Igualada de natació i es va tornar a celebrar el campionat d’Igualada de pilota basca. El juliol del 1951 es produeix el que potser pot classificar-se com el fet més desagradable ocorregut en el Club, durant els seus 17 anys d’història: un
dels nedadors i alhora socis més actiu de l’entitat, protagonitza una segregació del que fins llavors havia estat el seu club i en crea un de nou al qual posa per nom: Los Delfines del Noya. Amb ell, marxen també totes les promeses que militaven en les categories de cadet i juvenil.

1952-1973
LES NOCES D'ARGENT

L’any 1959 el Club Natació Igualada celebra les noces d’argent de l’entitat. L’onze d’abril va tenir lloc al restaurant “Canaletas” un sopar commemoratiu on van assistir-hi més de 250 comensals entre les autoritats, representacions federatives, delegats esportius, premsa, ràdio, socis i simpatitzants. A l’estiu del mateix any l’equip de waterpolo del CNI es proclama campió de Catalunya.

El mes de setembre del 1968 va tenir lloc la inauguració de la primera piscina coberta d’Igualada. A partir d’aquest moment, ja no caldria que els nedadors i les nedadores s’haguessin de desplaçar a altres ciutats per poder entrenar durant les estacions de tardor e hivern. L’any següent va arribar un noc tècnic per fer-se càrrec dels equips de natació. Es tractava del jove canari de 28 anys Gerardo Steudel, que acumulava una llarga i dilatada carrera com a esportista, i una experiència de 9 anys com a entrenador. A partir d’aquell moment, va haver-hi un abans i un després de l’arribada d’aquest instructor.

El dia 17 de setembre del 1972 té lloc una gran efemèride per a la natació igualadina. Durant la celebració trofeu del Munic i els Campionats d’Igualada, a la piscina coberta del Molí Nou, el nedador local Eduard Forés aconsegueix baixar del minut en la prova dels 100 metres lliures amb un registre de 0,59-9”. Fins aquell día cap nedador igualadí havia aconseguit aquesta fita. L’any següent, l’ajuntament d’Igualada decideix concedir la Medalla al Mèrit esportiu al Club Natació Igualada.
https://www.cnigualada.cat/wp-content/uploads/2017/09/yxx1r.jpg
https://www.cnigualada.cat/wp-content/uploads/2017/10/inner_classes_08.jpg

1974-1991
LES NOCES D'OR

L’any 1974 va ser per la natació igualadina un any de renovació. Per diverses raons, un 35% dels nedadors masculins demanen la baixa del Club, tot i que sempre que se’ls va necessitar es va poder comptar amb la seva col·laboració. Quan va acabar-se la temporada l’equip masculí s’havia renovat en un 75% i el
femení va fer-ho gairebé al 100%.

El waterpolo va tenir pitjor sort. El grup d’exnedadors que van formar l’equip van implicar-se amb totes les seves forces. Així i tot, la manca d’experiència en l’àmbit competitiu els va passar factura. En el Campionat de Catalunya d’hivern van classificar-se en el darrer lloc del grup B, cosa que va suposar el descens a la 3a categoria.

Aquest any 1974 veu el naixement d’una nova disciplina natatòria dins del Club. Es tracta d’un grup de noies que han format el primer equip de natació sincronitzada sota la direcció de la Sra Carmen Martón. El seu debut va tenir lloc a finals d’any, en el festival organitzar per celebrar el 40 anys de l’Entitat. L’any 1977 es va inaugurar la nova instal.lació de la Piscina de de Torre del Requesens, la primera i ínica piscina olímpica que hi ha hagut a la ciutat d’Igualada.

Durant la Fira de Setembre de l’any 1983, l’estand del CNI Club rep la visita del Molt Honorable Sr. Jordi Pujol i Soley, llavors President de la Generalitat de Catalunya.. Es crea també el Consell d’Honor del 50è aniversari que està presidit per S. M. Joan-Carles I, Rei d’Espanya: L’any següent, el 1984, el CNI celebra les noces d’or. Entre tots els actes i esdeveniments organitzats, es fa un homenatge a totes les persones que en el seu diu van tenir un paper rellevant dins de l’àmbit esportiu i social de l’entitat.

1992-2000

L’any 1992 la RFEN comunica quins seran els nedadors que formaran part de l’equip olímpic espanyol, entre els seus membres no hi ha cap dels igualadins que podien haver-ho aconseguit. Tots van quedar-se a un fil d’obtenir la marca mínima fixada pel Comitè Olímpic. No cal dir que després de les expectatives que s’havien creat, el fet de què finalment no poder-se assolir aquest fita va ser motiu de decepció tan pels mateixos esportistes, com pel CNI.

L’any 1994 la nedadora Gemma Sànchez participa als campionats d’Espanya on obté el primer lloc en les proves de 400 metres estils, i el tercer en els 200 estils i els 800 lliures. La Fundació d’Esclerosi múltiple anuncia la primera edició de la jornada del “Catalunya Mulla’t”. El CNI s’adhereix a aquesta iniciativa que va tenir lloc el dissabte 16 de juliol, a la piscina de Les Comes. A partir de la segona meitat dels 90 el Club Natació Igualada s’ha d’enfrontar a situacions difícils i complicades. No obstant això el CNI mantén per sobre de tot les seves ganes i la ferma voluntat de continuar la seva trajectòria esportiva i social.

L’estiu del 1997 va ser el darrer període de l’existència de la Piscina de La Torre del Requesens. En acabar aquesta temporada, aquesta instal:lació va tancar definitivament les seves portes.

L’any 2000 va ser, esportivament parlant, molt positiu en la majoria de disciplines esportives que acull el CNI. Pel que fa a la principal, la natació, s’aconsegueix l’ascens de categoria en la lliga catalana absoluta, del grup D al grup C , la classificació per participar en la 3a divisió de la lliga espanyola, en categoria masculina, i guanyar la final B en la lliga catalana aleví.
https://www.cnigualada.cat/wp-content/uploads/2017/10/inner_classes_08.jpg
https://www.cnigualada.cat/wp-content/uploads/2017/10/inner_classes_08.jpg

2001-2009
LES NOCES DE PLATÍ

L’any 2006 l’Ajuntament d’Igualada anuncia la convocatòria del concurs per a la gestió de les noves instal·lacions municipals que entre altres equipaments inclouran 2 piscines interiors i 3 d’exteriors El CNI decideix presentar-se a l’esmentat concurs. Analitzades les millors condicions i possibilitats per poder assolir tan valuosa fita, decideix juntament amb dos associats més crear l’empresa Anoia Esports.. A partir d’aquest moment comença una etapa en què l’execució del projecte de la nova instal·lació serà el “leit motive” de la vida del Club.

L’any 2007, després de 47 anys d’estar ubicats al carrer Sant pau 9, el domicili social del Club Natació Igualada es trasllada al carrer d’Òdena 38. Des del nou estatge el Club Natació Igualada continua treballant incansablement en tots els aspectes relacionats amb el projecte del nou centre esportiu INFINIT, la primera pedra de les qual es va posar el dia 25 d’abril del 2009. A l’acte inaugural van assistir-hi hi l’alcalde de la ciutat, Sr. Jordi Aymamí, la regidora d’esports Sra. Sílvia Torreblanca i d’altes membres del Consistòri. També van ser hi presents tots els membres de la Junta Directiva del Club Natació Igualada, així com una gran munió de socis i ciutadans que no van voler perdre’s un esdeveniment d’aquesta índole.

El dia 6 de setembre de 2009 és una data que quedarà enregistrada en la memòria del Club i en la de tota la ciutat. Coincidint amb la fi de la temporada d’estiu, es va celebrar l’acte de comiat de la piscina coberta del Molí Nou. De les diverses manifestacions esportives que van tenir lloc aquell dia, la darrera va ser unes sèries de 25 metres on van tornar a nedar alguns dels que ja van fer-ho quan aquesta piscina va inaugurar-se, l’any 1968. El dia 14 de novembre tota la ciutat va donar-se cita al Parc del Puigcornet per assistir a la inauguració de les noves instal·lacions d’INFINIT. Hi foren present l’alcalde d’Igualada, Sr. Jordi Aymamí i d’altres autoritats, tos el membres de la Junta Directiva del CNI, centenars de socis, veïns dels barris confrontats i d’arreu. La inauguració d’INFINIT va significar també un nou trasllat de les oficines del CNI que van abandonar el local del carrer d’Òdena per ocupar un despatx al vestíbul del centre. El 12 de desembre, ja a la nova instal·lació, va celebrar-se la diada del Club, on es van celebrar el 75 anys de l’entitat.
https://www.cnigualada.cat/wp-content/uploads/2017/10/inner_illustration_03.png

2010-AVUI
MIRANT AL FUTUR AMB OPTIMISME

https://www.cnigualada.cat/wp-content/uploads/2017/10/history_inner_13.jpg

NEW MEMBERS

With the help of this grant funding, the Club continued to fast grow with the number of all age swimmers.

https://www.cnigualada.cat/wp-content/uploads/2017/10/history_inner_14.jpg

POOL LOCATION

Above all Oxygen Club operated in a friendly fun filled environment where the focus was solely on all members.

https://www.cnigualada.cat/wp-content/uploads/2017/10/history_inner_15.jpg

JUNIOR TEAM

From the start, Club’s members act in accordance with the Swim Code Comprehensive of Conduct and Ethics.

https://www.cnigualada.cat/wp-content/uploads/2017/10/history_inner_16.jpg

CHAMPIONS

The swim programme consists of one 30 min. session per week and all children are grouped on best ability.

PISICINA
Carrer de Carles Riba, 68
08700 Igualada
Barcelona
Teléfon: 938 030 038
Email: cnigualada@cnigualada.cat

CNIGUALADA 2024 © Tots els drets reservats.